15 października mija termin zgłoszeń do konkursu „Weki z Pomorskiej Spiżarni”. Organizowany przez samorząd województwa konkurs jest adresowany do mieszkańców naszego województwa, którzy prowadzą działalność w formie rolniczego handlu detalicznego.
Przedmiotem konkursu są produkty wekowane, wytwarzane w sposób niemasowy i przygotowane z surowców roślinnych, zwierzęcych lub mieszanych, pochodzących w całości lub co najmniej w 50% z własnego gospodarstwa (owoce, warzywa, mięsa, grzyby, nasiona, kwiaty). Produkty będą oceniane w trzech kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, pochodzenia zwierzęcego oraz produkt mieszany. Receptury mogą być oparte o wieloletnią tradycję, albo nowe np. identyfikujące się z obszarem jego produkcji, wytworzone w sposób przyjazny dla środowiska czy wytworzone w wyniku specjalnego procesu obróbki. Uczestnik konkursu może zgłosić maksymalnie jeden produkt w każdej z kategorii.
Produkty wraz z formularzem zgłoszeniowym należy wysłać na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego 80-810 Gdańsk, ul. Okopowa 21/27 z dopiskiem konkurs „Weki z Pomorskiej Spiżarni”
lub dostarczyć osobiście na adres:
Jednostka Regionalna Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, Gdańsk, ul. Augustyńskiego 2, drugie piętro pok. 218 lub 2162.
(r)