Dobra receptura, odpowiednie składniki, umiejętne ugniatanie ciasta i piec - to elementy, które mogą gwarantować upieczenie chleba. 

 

Jak upiec chleb i bułki - tej umiejętności uczyły się dzieci ze Szkoły Podstawowej w Wielkim Podlesiu podczas warsztatów w Centrum Kultury Kaszubskiej "Strzelnica" w Kościerzynie.

 

Uczniowie pod okiem instruktora z Kościerskiego Domu Kultury, Wioletty Romanowskiej oraz nauczycielki języka kaszubskiego, Iwony Kwidzińskiej sami łączyli składniki, ugniatali i formowali ciasto, które lądowało w piecu chlebowym.Wcześniej jednak dzieci dowiedziały się, jak długą drogę trzeba pokonać, aby doszło do upieczenia chleba.  Od zasiania ziarna, poprzez wzrost, żniwa, młócenie, mielenie na mąkę, aż do czynności związanych bezpośrednio z przygotowywaniem ciasta. Czyli jak głosi hasło warsztatów - od ziarenka do bochenka.

 

Wiedza teoretyczna i wskazówki praktyczne były przekazywane po kaszubsku, bo udział w takich warsztatach jest częścią nauki języka prowadzonego przez szkołę z Wielkiego Podlesia.

 

(ak) Fot. Adam Kiedrowski

 

 

 

Kościerzyna 112

"NOWE POMORZE" - ukazujemy się już 18 lat

  • 4_2008 copy
  • 4_2005 copy
  • 4_2009 copy
  • 3_2006 copy
  • 062012
  • 7_2009 copy
  • 6_2007 copy
  • 9_2008 copy
  • jedynka10-2014
  • 1_2005
  • 2_2009 copy
  • 10_2006 copy
  • 8_2006 copy
  • jedynka12-2014
  • 5_2007 copy
  • 1_2008 copy
  • 4_2007 copy
  • jedynka6-2014
  • 5_2008 copy
  • 3_2005
  • 3_2007 copy
  • 7_2006 copy
  • 6_2008 copy
  • 5_2005 copy
  • 6_2005
  • 7_2008 copy
  • 2_2006 copy
  • 1_2009 copy
  • 6_2006 copy
  • 1_2006 copy
  • 9_2006 copy
  • 3_2008 copy
  • jedynka-pazdziernik2012
  • 2_2005
  • jedynka12-2013
  • 2_2007 copy
  • jedynka03-2013
  • 2_2008 copy
  • 12_2006 copy
  • 092012
  • 11_2006 copy
  • 5_2006 copy
  • 7_2007 copy
  • 3_2009 copy
  • jedynka09-2014
  • 8_2008 copy
  • 4_2006 copy
  • 5_2009 copy
  • 122012
  • 1_2007 copy